Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2013

Warm aanbevolen: Nieuwe vensters op de werkelijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gert-Jan van der Heiden

In ons culturele geheugen neemt de titel van het beroemde boek van de Nederlandse wetenschapshistoricus E.J. Dijksterhuis een bijzondere plaats in. De mechanisering van het wereldbeeld brengt treffend tot uitdrukking welk perspectief op de natuur vanaf de tijd van Newton heerst. Maar de wetenschapsgeschiedenis is natuurlijk niet ten einde. In het bijzonder is het de vraag wat de natuurwetenschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen eeuw met dit wereld- en natuurbeeld hebben gedaan. Deze vraag beantwoordt Koo van der Wal op onderhoudende en toegankelijke wijze in zijn lijvige boek Nieuwe vensters op de werkelijkheid. Hij betoogt dat de term ‘mechanisering’ niet langer adequaat is om het natuurbeeld dat oprijst uit de wetenschappen te duiden: ontwikkelingen zoals ‘de chaos theorie, de theorie van open, complexe, niet-lineaire dynamische systemen, de ontdekking van zelforganiserende vermogens van de natuur’ en ‘de idee van emergente fenomenen en eigenschappen’ openen nieuwe en ongedachte perspectieven op de natuur.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.