Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2013

Henk Oosterling: ‘Doe wat je kunt plus iets meer’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lisa Doeland

Onder leiding van Henk Oosterling leren kinderen uit de ‘moeilijke wijken’ koken, filosoferen, judo en tuinieren. Hun CITO-scores gaan flink omhoog, en ze raken weer gemotiveerd. De filosoof kreeg er de Van Praagprijs voor.

De flat van Henk Oosterling kijkt uit op wat vroeger de haven was; nu staan er hoge kantoren. Rechts torent de Erasmusbrug hoog boven alles uit. In 2007 begon Oosterling er aan het maatschappelijke project Rotterdam Vakmanstad. Het was ook het jaar waarin minister Vogelaar een lijst van veertig ‘krachtwijken’ opstelde en Rotterdam met acht wijken de lijst aanvoerde. Oosterling was toen al een tijd bezig met het begrip ‘vakmanschap’; zijn analyse van Rotterdam als een vakmanstad sloeg aan. Jongeren moeten weer wortelen, aldus Oosterling, een bepaalde basis krijgen van waaruit ze kunnen bepalen wat ze willen met hun leven.
‘De gemeente sprong erop, woningcorporaties sprongen erop en zeiden: “Leuk verhaal, Henk, maar wat betekent dat nou concreet? Ga dat eens onderzoeken.”’ Daar moest hij wel even over nadenken, want 2007 was ook het jaar waarin de economische crisis losbarstte. Hij was toen nog voltijds werkzaam aan de Erasmus Universiteit en moest wat rekensommen maken voordat hij besloot de helft van zijn tijd in dit project te steken. ‘Want als het misgaat heb je geen poen meer; dan zit je droog brood te eten.’ Zo ver is het niet gekomen. Rotterdam Vakmanstad heeft verschillende bezuinigingsronden overleefd. Onder meer vanwege zijn inzet voor dit project ontving Oosterling in juni de Van Praag-prijs, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die zich op eigen wijze inzet voor een menswaardiger samenleving.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.