Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2013

René Gude: ‘Iedereen weet het, maar samen weten we het niet'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

De filosofie is een trainingsprogramma om tot gezamenlijke kennis te komen, stelt filosoof René Gude. De nieuwe Denker des Vaderlands werpt zich op als oefenmeester om dat programma te faciliteren.

Volgens Plato beschikt de ideale staatsman over de deugd van de wijsheid: de koning-filosoof. Hoe zou de residentie van een filosofenkoning eruitzien? In De Staat blijft Plato ons het antwoord schuldig, maar wel stelt hij hem een behaaglijk rentenierverblijf in het vooruitzicht: nadat de bestuurlijke taken zijn vervuld, wacht een vertrek naar ‘de eilanden der gelukzaligen’.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.