Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2013

Liefde is een opdracht

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jan Drost

Wie liefheeft moet aan de bak – dat is volgens Jan Drost de boodschap van de roman Oblomov. ‘Liefde is niet jezelf kunnen zijn. Liefde is jezelf verbeteren.’

Altijd gedacht dat Oblomov, de beroemde negentiende-eeuwse roman van Gontsjarov, over luiheid ging. Dat het een boek was over een indolente vent die geen fluit uitvoert en dat er helemaal niets in gebeurt, en dat zo’n achthonderd pagina’s lang. Inmiddels heb ik het uit. En ik moet zeggen: het beeld is niet helemaal juist. Meer dan een boek over onverbeterlijke luiheid is Oblomov een boek over de liefde. Dat moest ik al lezende tot mijn verrassing concluderen: Oblomov is een liefdesroman. En wat voor een. Een van de mooiste die ik ooit heb gelezen. Een tip voor de bibliotheek: plaats Oblomov onder het trefwoord ‘liefde’, en daarna pas onder ‘luiheid’, dan zal het zijn lezers beter vinden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.