Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2004

Gastvrij, streng en ironisch

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gido Berns

Jacques Derrida was een man van de radicale gastvrijheid – zowel in zijn filosofie als in zijn karakter. De ander had altijd voorrang, hoe moeilijk en onmogelijk dat soms ook is. In deze hysterische tijd van het eigene, van verplichte integratie en nationaal provincialisme, zal zijn stem worden gemist.

De man die ik begin 1977 voor de eerste keer ontmoette, ontving mij gastvrij. Hij luisterde altijd zeer aandachtig, wie ook zijn gesprekspartner was. Als het een vraag om verheldering betrof, gaf hij die genereus en  op een heldere manier, zonder de omwegen waar hij zo berucht om was in zijn geschriften. Maar in de betrokkenheid op zijn gesprekspartner probeerde hij vooral diens ‘singulariteit’ te ontwaren. Daarmee bedoel ik: datgene wat hem of haar uniek maakte, een toon die iets onverwachts en nieuws deed horen, hoe miniem ook. Een van zijn laatste boeken had als titel, Chaque fois unique, la fin du monde: 'Iedere keer uniek, het einde van de wereld'. Het is een bundel van redes of artikelen waarin Derrida stil staat bij het overlijden van bevriende filosofen. Die aandacht gaf hij in het dagelijkse leven iedereen, of het nu een gevestigde filosoof was of een aankomende student. Bij iedereen ontwaarde hij het unieke. Dat was, zou men kunnen zeggen, zijn politieke filosofie, zijn bepaling van de openbare ruimte. Hetgeen hem trof bij de ander, was vaak iets dat voor deze ander ook onverwacht was. Het was vaak iets dat op het eerste gezicht in diens ogen niet de boodschap was maar slechts een bijkomstigheid. Derrida haakte dan daarop in, zonder overigens te insisteren, juist even doorvragend. Iets had hem getroffen en aan het denken gezet. Maar steeds bleef hij terughoudend. Steeds liet hij eerst de ander komen. Gastvrij.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.