Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2004

Heideggers getalenteerde studente

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Hans Achterhuis
filosoof, emeritus hoogleraar

Zelfs als Hannah Arendt een bekend filosofe is geworden, zal Heidegger haar blijven zien als een studente. Waar in hun eerste brieven alles draait om hun liefde, overheerst later de afstandelijkheid.

‘Dé grote filosofische liefdesaffaire van de twintigste eeuw’, zo wordt de relatie tussen Martin Heidegger en Hannah Arendt vaak omschreven. Aanvankelijk ging het vanzelfsprekend om een geheim tussen twee mensen; de charismatische docent, zesendertig jaar oud en rustig getrouwd, begint in 1925 een hartstochtelijke verhouding met zijn in twee opzichten knappe joodse studente. Als het aan hem had gelegen, was het altijd geheim gebleven. Hij vroeg Hannah om zijn brieven te vernietigen en deed dit zelf met de hare. De verliefde studente kon dit niet over haar hart verkrijgen, ze kopieerde zelfs sommige teksten die ze aan Heidegger schreef om ze te bewaren. Na de breuk die enkele jaren later plaatsvond, heeft zij bij haar vele omzwervingen die haar uiteindelijk naar de Verenigde Staten brachten deze correspondentie altijd zorgvuldig gekoesterd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.