Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2004

Een immense verveling

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frans Jacobs

‘Als kind vroeg ik me af of die eeuwige zaligheid op den duur niet zou gaan vervelen.’ Via de verveelde paradijsbewoners belandt Frans Jacobs bij Flauberts ‘moderne verveling’. Met Schopenhauer vraagt hij zich af of ons leven echt niet meer is dan een pendule die heen en weer gaat tussen smart en verveling.

Katten inspireren soms tot filosofische gedachten. Zo heb ik gisteren mijn kat gewekt uit zijn lethargie en hem gevraagd of katten zich kunnen vervelen. De reactie was voorspelbaar: een klein kirrend geluidje en enig trouwhartig knipperen met de ogen. Als katten konden aangeven waarom ze zich nooit vervelen, zouden ze zich kunnen vervelen, en dat doen ze nu juist niet. Al overvalt me in Artis wel de twijfel: zo’n zielige tijger die urenlang op en neer loopt op zoek naar een uitweg uit zijn kooi, die moet toch zoiets voelen als verveling. Maar misschien is het ingehouden woede. Dan blijft mijn stelling overeind: katachtigen kunnen zich niet vervelen. Sterker nog: dieren kunnen het niet.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.