Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2004

Camus en Sartre, de strijd en de vriendschap

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar

Meer dan een halve eeuw na de breuk tussen Sartre en Camus blijven hun volgelingen de twist voortzetten. Ronald Aronson stelt in zijn versie van het conflict de wederzijdse invloed en vriendschap centraal.

‘In de kroegen waar ik kwam wisten de meisjes niet wat het existentialisme inhield. Maar ze spraken het woord met plezier uit.’ Jacques Laurent, filosoof en befaamd criticus van Sartre, beschrijft het naoorlogse leven in Parijs: lang niet iedereen kent Sartres ideeën over het existentialisme; maar als mode, zelfs als manier van leven blijkt zijn filosofie aanstekelijk.

Meer dan een halve eeuw later heeft Sartre flink aan populariteit ingeboet – en dat is een understatement. Waar de naam ‘Sartre’ vijftig jaar geleden met plezier werd uitgesproken, is de naam tegenwoordig besmet door Sartres enthousiasme voor het communisme. De ster van Sartre is even snel gedaald als die van zijn intellectuele vriend – en vijand – Camus is opgekomen. Zeker sinds de val van de Muur in 1989 is Camus’ populariteit flink toegenomen.

Als referentiepunt voor eenieder die Sartre veroordeelt, dient telkens het befaamde jaar 1952, dat de breuk bezegelde tussen Sartre en zijn – toen nog vriend – Camus. Camus had het jaar daarvoor zijn boek De mens in opstand gepubliceerd, waarin hij alle vormen van totalitaire politiek, zoals het communisme en het nazisme, veroordeelt. Sartre, die op dat moment juist het communisme begint te omarmen, laat het boek, na veel aarzelingen, recenseren in zijn tijdschrift Les Temps modernes. De negatieve recensie, die Sartre wijselijk niet zelf schrijft, wordt gevolgd door een reactie van Camus, waar weer een reactie van Sartre op volgt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.