Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2004

‘Een bom die er alles aan deed niet te ontploffen’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Pieter Hoexum
schrijver

Is het leven van Kant wel interessant genoeg om diverse biografieën te rechtvaardigen? Waarom zouden we eigenlijk een biografie willen lezen van een filosoof, dus van iemand bij wie het moet gaan om ideeën en niet om zijn levenswandel? En bovenal: van een filosoof, zoals Kant ‘die nooit iets meemaakte’?
 
Volgens Kant was zelfbevrediging erger dan zelfmoord. Dat laatste vereist immers in zekere zin moed en eergevoel, terwijl het eerste slechts een schaamteloze, laffe overgave is aan dierlijke neigingen. Kant was tegen lustbevrediging en vond seks slechts toegestaan binnen een huwelijk, en dan nog alleen als het voortplanting tot doel heeft. Kant had niets met seks.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.