Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2003

Linguistic terms: Is Jansen thuis?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Filip Buekens

Taalfilosoof Charles Travis is gevreesd onder vakgenoten omdat hij met eenvoudige voorbeelden en gedachte-experimenten principes aanvalt die veel (taal)filosofen nooit in vraag durven stellen. Zo zegt het zogeheten ‘compositionaliteitsprincipe’ dat de betekenis van de onderdelen van een zin de betekenis van de zin bepalen. Bijna iedereen die aan semantiek doet, accepteert dit principe. Het heeft als belangrijke consequentie dat elementen uit de context, de achtergrond waartegen zinnen gebruikt worden, niet tot hun betekenis bijdragen. Maar is dat zo? Een gedachte-experiment van Travis wijst anders uit. Laten we de hoofdpersoon uit het experiment Jansen noemen; in zijn huiskamer zit je samen met hem bij een glaasje Bordeaux te keuvelen over pre-socratische filosofie. Plots valt hij dood op het vloerkleed. Meteen daarna wordt aan de voordeur gebeld. Je doet open. 'Is Jansen thuis?' vraagt de buurman.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.