Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2003

‘Het was maar een eenmalige, oppervlakkige ontmoeting’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thijs Lijster en Jan Sietsma

Waarom klopte Leibniz in 1676 aan bij het huis van Spinoza? Waarom kwam hij zo vaak terug? Was de verdediger van Gods vrije wil meer geïnteresseerd in de ‘atheïstische’ opvattingen van de verguisde jood dan hij later zou toegeven?
 
Op de achttiende november van het jaar 1676 klopt Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) op de deur van een pand aan de Paviljoensgracht in Den Haag. Er wordt opengedaan door de vrouw van de schilder Van der Spyk, huurbaas van Benedictus de Spinoza (1632-1677). Leibniz vraagt haar of hij de vermaarde filosoof te spreken kan krijgen. Hij wordt verzocht plaats te nemen en te wachten.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.