Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2003

‘Ik ben toch ook een mens?’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Mohammed Benzakour en Nanda Oudejans

Asielzoekers die al jaren in Nederland wonen worden zonder pardon het land uitgezet, illegalen sterven op straat en politieke vluchtelingen worden niet geloofd. Volgens de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben is de vluchteling de moderne homo sacer: ‘de nieuwe levende dode’.
 
De Minister van Vluchtelingenzaken, Rita Verdonk heeft, in alle commotie rondom de witte illegalen, onlangs besloten om slechts een ‘partieel pardon’ uit te vaardigen. Dat betekent dat bijna 4000 asielzoekers, stuk voor stuk keurige mensen, die hier langer dan vijf jaar wonen, vrienden en kennissen hebben gemaakt, kinderen hebben die schoolgaan, die kortom in een vreemd land een hoopvol nieuw leven hebben opgebouwd, dat deze mensen zonder pardon kunnen vertrekken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.