Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2003

Groots essay: ‘Hij zei wat ik denk, en ik denk wat hij zei’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ger Groot

Tussen wijsbegeerte en literatuur zweeft onbestemd het essay: te persoonlijk voor de filosofie, te betogend voor de letteren. Naar aanleiding van een of meer recent verschenen essays schrijft Ger Groot maandelijks een beschouwing halverwege tussen essay en column. Deze maand: politieke retoriek.
 
‘Nu ligt hij daar, en geen zo arm, die thans hem hulde biedt.’ Het lijk ligt doodgebloed; de menigte komt met moeite tot bedaren. En wie spreekt is Marcus Antonius, op het keerpunt van zijn carrière. De schijn is tegen hem, maar hij spreekt. En langzaam slaat de stemming om. Het volk mort tegen wie het zojuist nog bejubelde: de moordenaars van Julius Caesar, die de redenen voor hun daad al onder bijval hebben uiteengezet.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.