Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2003

De waarde van het ouder worden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jan Baars

De meesten bereiken gezond een hoge leeftijd, desondanks zijn ouderen een ‘probleem’.  In een jonge en snelle samenleving zouden kwetsbare, trage ouderen immers  niets meer bij te dragen hebben. De leeftijd geldt daarbij als onverbiddelijk: veertigers zijn al  ‘oudere werknemers’ en boven de 65 geldt bijna de plicht van een éénmalige reis naar Huize Avondrood. Deze opvatting van ouderdom ontkent waar het in het leven om gaat. Kwetsbaar­heid is een positieve waarde van het hele menselijk bestaan.
 
Nederland heeft in enkele decennia een paradox voortgebracht die in de nabije toekomst grote gevolgen zal hebben: de paradox van de steeds jongere oudere. Hoewel het gemiddelde aantal gezonde levensjaren sterk is toegenomen, wordt men op een steeds vroeger moment in dit veranderende perspectief van de levensloop  als ‘oud’ gediskwalificeerd. Deze paradox is vooral in het leven geroepen door een onkritische acceptatie van processen die op de arbeidsmarkt zijn ontstaan. Een onkritische acceptatie die des te gemakkelijker verliep omdat ze aansloot bij culturele beelden van een jong, dynamisch en onkwetsbaar leven. Een doordenking van deze paradox zal ik vooraf laten gaan door een korte schets van de betreffen­de maatschappelijke ontwikkelingen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.