Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2003

‘Een voortreffelijk karakter kiest altijd de middenweg’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Simon

Hoeveel kun je beschrijven met één welgemikte uitspraak? Een meditatieve serie over beroemde mantra’s in de westerse filosofie. Deze keer: hoe een voortreffelijk karakter volgens Aristoteles het juiste midden weet te houden.
 
‘Als het denken genot kan bezorgen, kan het ook verdriet en problemen veroorzaken’. Catherina Buts - roepnaam Kit - groeit peinzend op in Connie Palmens De vriendschap (1995). De kleine Kit kan zo goed met het denken uit de voeten dat praten, laat staan doen haar niet echt lukt. Wat dat betreft ziet ze op tegen haar zwaarlijvige en woordblinde vriendin Ara die zich in het sociale leven heel wat minder schichtig opstelt. ‘Met dat geleuter in mijn hoofd kan ik urenlang doorgaan, het is zo ongeveer de prettigste bezigheid die ik ken'. Opgesloten in haar eigen gedachten schrijft ze ellenlange betogen aan Ara, zonder ze ooit aan haar te laten lezen. ‘Bij vlagen maak ik me zorgen over mijn toekomst, omdat ik er geen idee van heb hoe die eruit moet zien als je grote geluk ligt bij zoiets als denken en woorden.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.