Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2003

Socrates' laatste woorden

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Pieter Hoexum

‘Kriton, we zijn Asclepius een haan schuldig. Geef hem die en verzuim het niet’ - de raadselachtige laatste woorden van Socrates. Waarom sluit hij zijn leven af met een banale opmerking over een openstaande schuld? Hij wist zijn omstanders even daarvoor nog te ontroeren met een verhandeling over de onsterfelijkheid van de ziel, woorden die denkers eeuwenlang zouden beïnvloeden. Tekende zijn laatste opmerking zijn onverschilligheid tegenover de Atheense jury die hem ter dood had veroordeeld? Of betekenen ze meer: angst voor de dood, of juist moed en waarheidsliefde? Bruno, Nietzsche, Schopenhauer en Foucault denken na over het thema van de boekenweek - de dood - aan de hand van een geleende haan.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.