Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2003

‘Ik ben pas vrij in het gelaat van de Ander’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Coen Simon
filosoof, publicist

Hoeveel kun je beschrijven met één welgemikte uitspraak? Een meditatieve serie over beroemde mantra’s in de westerse filosofie. Deze keer: Emmanuel Levinas. Over de naakte hulpeloosheid van de Ander bij de achtste herdruk van Het menselijk gelaat. Plus: waarom de  kwetsbaarheid van het gelaat door de chador verloren gaat.
 
‘Als je blind was, zou je waarschijnlijk niet eens verliefd zijn geworden. Maar zou je werkelijk de geliefde willen zien in de kille helderheid van het gezichtsorgaan?’

In de internationale bestseller In ongenade van J.M. Coetzee durft literatuurwetenschapper David Lurie zijn geliefde in elk geval niet recht in de ogen te kijken. Lurie doceert ‘Dichters uit de Romantiek’ voor een handjevol studenten aan de universiteit van Kaapstad. Als hij alleen nog maar een oogje heeft op het donkere meisje uit George (‘in het oude Kafferaria’), heeft zijn onbeholpen gestuntel nog iets innemends, maar wanneer Lurie de stille studente tot tweemaal  toe bruusk overhaalt  met hem te vrijen,  worden zijn dubbelzinnige colleges wel erg ongemakkelijk. ‘Het kan meer in je belang zijn om de aanblik te versluieren’, spreekt hij voor zijn studenten, ‘haar daarmee  levend  te houden in haar archetypische, godinachtige vorm.’ Hij negeert de afwerende signalen van het meisje, omdat, volgens hem, ‘de schoonheid van een vrouw niet van haar alleen is.’ De universiteit denkt anders over zijn avontuurtje met ‘het mooiste der natuur’. Een harteloos ontslag volgt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.