Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2002

Van Abraxa tot Utopia

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Luuk van Middelaar

“De utopie, breuk met het hier en het nu, heeft twee architectonische grondvormen: de Sloop en de Muur. De Sloop, de tabula rasa, breekt met de tijd. De Muur grenst af van de rest van de wereld. Achter de Muur, op grond die braak is, kan de toekomst beginnen. Incipit vita nova. Thomas More begreep dat. De eerste politieke daad die hij de stichter van Utopia laat verrichten, was het maken van een Muur.” In de utopie zetten politiek en architectuur hand in hand wetten en praktische bezwaren aan de kant. Historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar dook in de bloedige geschiedenis van een zestiende-eeuws geesteskind. “Wie heb je liever, Hitler of Stalin?”

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.