Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2002

Valentin Mudimbe: ‘Alles is mogelijk’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien Ceton

Volgens Valentin Mudimbe is ‘Afrika’ een concept, gecreëerd door antropologen en missionarissen. In zijn werk ontrafelt hij dit, maar biedt daarbij geen nieuwe allesverklarende antwoorden. Volgens hem is alles voortdurend in beweging; zekerheden zijn verdacht. Ook zijn filosofie is een onafgebroken opnieuw beginnen - niet alleen wat de inhoud betreft, maar ook de stijl. “Ik geef geen les. Ik mediteer in het openbaar”.

Mudimbe is een grootheid in de Afrikaanse filosofie. De boeken en artikelen die hij op zijn naam heeft staan – het zijn er te veel om op te noemen. Hij redigeert talrijke tijdschriften, onderzoeken en bundels en is momenteel als hoogleraar verbonden aan Duke University in de Verenigde Staten. Daarnaast reist hij continu de wereld over voor het geven van lezingen en gastcolleges. Een ongelooflijke hoeveelheid werk voor één persoon, vooral omdat Mudimbe een breekbare indruk maakt. Een magere man met bevende handen die zich moeizaam voortbeweegt. Hij draagt een brace die hij heeft overgehouden aan een ongeluk enkele jaren geleden. Vanwege een verkoudheid heeft hij om de hoge witte kraag van de brace een wollen sjaaltje geknoopt. Normaal gesproken geeft hij geen persoonlijke interviews, maar voor deze keer heeft hij een uitzondering gemaakt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.