Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2013

Paul Verhaeghe over identiteit

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Elma Drayer
Journalist

We zijn hypercompetitieve wezens geworden, analyseert psychoanalyticus Paul Verhaeghe. ‘Het neoliberale economische verhaal determineert alles.’

Nooit had de westerse mens het zo goed, nooit voelde hij zich zo slecht.’ De Gentse psychoanalyticus en hoogleraar Paul Verhaeghe deinst niet terug voor stevige uitspraken. In zijn nieuwe boek Identiteit – het haalde binnen enkele maanden zeven drukken – analyseert hij het onbehagen dat hij overal om zich heen bespeurt. De boosdoener is volgens hem het heersende neoliberalisme. ‘Enkel de economie telt nog’, schrijft hij, ‘en het neoliberale economische verhaal determineert alles.’ Dus ook onze identiteit.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.