Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2002

Ongelezen boeken: Pragmatische antropologie (1798) - Immanuel Kant

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude

In korte tijd verzamel je meer boeken dan je kunt lezen. Hoe kom je aan een motief om één van die boeken ook echt van kaft tot kaft te lezen? De beste ongelezen boeken aan de hand van de inhoudsopgave, de eerste en de laatste zin. Deze keer: Kants pragmatische inzichten.

“Alle vooruitgang van cultuur waarmee de mensheid school maakt, heeft tot doel de verworven kennis en kunde toe te passen voor gebruik in de wereld …”, schrijft Immanuel Kant in de eerste regel van Pragmatische antropologie. Kant was 74 jaar oud en had al een aantal werken over metafysica, kunstkritiek en moraal op z’n naam staan waarvan zelfs onze meest geleerde tijdgenoten betwijfelen dat er ooit nog kekke toepassingen uit afgeleid zullen worden, als was het maar omdat bijvoorbeeld de Kritik der reinen Vernunft een praktisch onleesbaar theoretisch werk is. Wij denken bij pragmatisch nu eenmaal aan tastbaar resultaat, en tastbaar is per definitie alleen de materie. Op dat gebied had Kant ook wel iets gepresteerd – tegelijk met Laplace ontwikkelde hij een neveltheorie in de astronomie die empirisch vruchtbaar bleek – maar het grootste deel van zijn arbeidstijd is toch in al die hoofdwerken over weten, hopen en plannen maken gaan zitten. Toepasbaar en pragmatisch? In ons perspectief nou niet direct. Wir sind von Kopf bis Fuss auf Körper eingestellt. Iedereen neemt lichamen en gebeurtenissen waar, iedereen beweegt vanaf z’n geboorte iedere seconde daarnaar toe of er vanaf al naar gelang het lust of onlust belooft.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.