Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2012

Burgerschap als luxeartikel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg

Weinig boeken verschaffen zulke verhelderende inzichten in de werking van de democratie als Aristoteles’ Politica, bewijst de integrale vertaling.

Kinderen mag je alleen te vondeling leggen als ze misvormd zijn. Was getekend: Aristoteles in zijn Politica. Tegenwoordig zou hij zich met dit standpunt de woede van Jeugdzorg op de hals hebben gehaald. Het is een terugkerend euvel van deze klassieker uit de politieke filosofie: veel opvattingen doen tamelijk gedateerd aan.
De vraag dringt zich op wat de recente integrale vertaling van de Politica rechtvaardigt. Wellicht is al zwaarwegend genoeg dat Aristoteles zo ongeveer geldt als de invloedrijkste filosoof ooit. En Herodotos is tenslotte ook vertaald, terwijl zijn geschiedschrijving van Griekenland in veel opzichten verouderd is. Canonieke werken horen kennelijk gewoonweg beschikbaar te zijn, los van de vraag naar hun onmiddellijke bruikbaarheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.