Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2012

Hannah Arendt: Liefde voor de wereld

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ivana Ivkovic
filosoof

Na een geheime affaire met haar leermeester Heidegger schrijft Hannah Arendt: ‘Wanneer de liefde zich niet aan de wereld mag tonen, verdwijnt het onderscheid tussen verbeelding en werkelijkheid.’ Ze zou een leven lang strijden tegen  ‘wereldloosheid’ en een pleidooi houden voor ‘het publieke leven’.

‘Pas laat, eigenlijk alleen in de laatste jaren, begon ik van de wereld te houden…en uit dankbaarheid wil ik mijn boek de titel Amor Mundi geven’, schrijft Hannah Arendt na de Tweede Wereldoorlog in haar bescheiden New Yorkse flat. Een opmerkelijke uitspraak, want de verschrikkingen van de oorlog liggen nog vers in het geheugen. De Duits-Joodse Arendt vlucht in 1933 uit nazi-Duitsland naar Parijs. Na een aantal jaren in ballingschap, als de oorlog begint, vertrekt ze opnieuw. Ditmaal naar de VS. Haar net ontdekte ‘liefde voor de wereld’ behelst alles wat in die donkere tijd ontbrak: Arendt is een vurige verdediger van een gezonde publieke sfeer, waarin mensen elkaar ontmoeten als gelijken. Pas in de openbaarheid van het politieke leven kunnen mensen zich uitspreken en zich aan anderen tonen, aldus Arendt, en daarin vinden zij hun vrijheid. De totalitaire regimes waren in haar ogen uit op de vernietiging van die publieke sfeer, die ons juist menselijk maakt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.