Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2007

De belofte van het onverwachte

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marli Huijer

Opnieuw beginnen als het leven vastloopt. Het klinkt aanlokkelijk, maar al te vaak is het een vlucht die het leven er helemaal niet beter op maakt. Marli Huijer pleit voor de moed om het bestaande – het hier en nu – zelf nieuw te maken.

Zou u in het hiernamaals – als dat bestaat – uw leven opnieuw met dezelfde geliefde willen delen? Waarom niet een andere geliefde uitproberen? Zou u ook een ander lichaam willen – met een ander geslacht, huidskleur, lengte, kracht, talenten, behoeftes en zwaktes? Zou u als persoon meer perfect willen zijn dan u nu bent?
Het verlangen om opnieuw te beginnen is zo oud als de mensheid. Zodra een mens te maken krijgt met onomkeerbare onvolkomenheden van zichzelf en het bestaan, borrelt het verlangen op om opnieuw te mogen beginnen. Hoe graag zouden we een onherstelbaar verlies niet ongedaan maken! Hoe bevrijdend zou het zijn om de fouten die we maakten te kunnen herstellen, de kansen die we lieten liggen alsnog te pakken, of dit keer echt te genieten van onze jeugd, onschuld, liefde en gezondheid. Maar, hoe realistisch is dat verlangen? Is het geen illusie te denken dat je opnieuw kunt beginnen? Zijn wij mensen niet dommer dan de ezel die zich in algemeen geen tweemaal aan dezelfde steen stoot?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.