Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2007

Paul Cliteur: ‘Het polderen heeft gefaald’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ralf Bodelier

Volgens Paul Cliteur moeten we een ‘moreel Esperanto’ leren spreken, een morele taal die door iedereen wordt verstaan, ongeacht culturele of religieuze achtergrond. Het is de enige remedie tegen religieus geïnspireerd fanatisme of terrorisme. Volgens theoloog en publicist Ralf Bodelier heeft Cliteur te weinig oog voor de beschavende rol van religie. Zijn devies: aanpolderen.

Met Moreel Esperanto schreef de Leidse rechtsfilosoof Paul Cliteur een kloek boek over de verhouding religie en ethiek in een tijd van religieus terrorisme. Het is een boek dat een theoloog had moeten schrijven. Maar theologen bemoeien zich niet meer met de werkelijkheid. Zij zijn veroordeeld tot het reageren op wat anderen over hun onderwerpen te berde brengen. En zelfs dat doen ze doorgaans niet.

Cliteur wil een bijdrage leveren aan het begrijpen van het religieus gemotiveerde geweld. En meer dan dat. Het wil aanzetten tot een ‘contraterroristische strategie’. ‘Dat klinkt wat hoogdravend’, geeft hij toe. ‘Maar ja, dat is filosofie, nietwaar? We zijn niet bang voor grote vragen en grote ambities.’
Het gaat Cliteur niet alleen om terrorisme uit islamitische kring. Ook de aanslag van de jood Jigal Amir op president Rabin was religieus terrorisme. En de moord van de Amerikaanse christen Paul Hill op een abortusarts is dat al evenzeer. Ook de moord op Willem van Oranje in 1584 had naast politieke religieuze kanten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.