Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2007

Leibniz en Duitse keurvorsten

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Pieter Hoexum

Op 30 september 1681 nemen Franse troepen Straatsburg in. Deze dag vormt een gewelddadig klapstuk van een geniepige veroveringstactiek van Lodewijk XIV: ondanks de Vrede van Nijmegen (1679) lijft hij stukken (Westelijk) Duitsland in, onder het mom ‘hereniging’.

De Duitse keizer staat min of meer machteloos, hij heeft in het Oosten zijn handen vol aan de Turken. In 1683 belegeren zij Wenen, dat slechts met buitenlandse hulp ontzet kan worden. In plaats van de keizer te hulp te schieten, probeert Lodewijk juist te profiteren van diens zwakte.

Universeel geleerde Leibniz, ‘hoffilosoof’ te Hannover, schrijft anoniem een satirisch pamflet, waarin hij de politiek van de Zonnekoning aanklaagt, door deze belachelijk te maken: Lodewijk handelt weliswaar tegen verdragen en zelfs tegen de moraal, maar die gelden slechts voor gewone stervelingen, terwijl het hier de machtigste persoon op aarde betreft, op God – en op de duivel – na. En uit zijn aanvallen op Duitsland blijkt juist Lodewijks goede wil: door eerst zijn geloofsgenoten te knechten kan hij vervolgens een des te sterkere vuist maken tegen de ongelovigen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.