Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2007

‘Het terrorisme tot het grote kwaad bestempelen maakt blind voor eigen terreur’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

De mogelijke vrijlating van twee leden van de Rote Armee Fraktion roept in Duitsland een storm van controverse op, terwijl het volgens filosoof Ruud Welten juist een kans is tot zelfreflectie. ‘Maar nadenken over de oorzaken van terrorisme geldt tegenwoordig al bijna als legitimatie.’

Genade voor de genadelozen?’ kopte het Duitse weekblad Der Spiegel onlangs op het omslag. De genadelozen zijn Brigitte Mohnhaupt en Christian Klar, twee tot levenslang veroordeelde leden van de Rote Armee Fraktion (RAF), de terroristische beweging die in de jaren zeventig met ongekende gewelddadigheid een ‘Stadtguerilla’ voerde tegen de ‘fascistische’ Duitse staat en het kapitalisme. Mohnhaupt was in 1985 als lid van de harde kern van de terreurgroep veroordeeld tot vijf maal levenslang plus vijftien jaar. De rechter achtte haar medeplichtig aan een reeks gewelddadige moorden die de RAF in de herfst van 1977 pleegde. Slachtoffers waren prominente vertegenwoordigers van het establishment: werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer, rechter Siegfried Buback en bankier Jürgen Ponto. Christian Klar kreeg eveneens vijf maal levenslang voor zijn betrokkenheid bij de moorden. In 1992 kwam daar nog een keer levenslang bij.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.