Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2007

De virtuele mens

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Annemarie Soeteman

‘Al voor de digitale revolutie was er een virtueel aspect aan ons leven’, stelt André Nusselder. In zijn proefschrift bespreekt hij de invloed van computers op het menselijk bestaan.

U zegt dat de werkelijkheid ook vóór de computer al virtueel was. Hoe zit dat?
‘Men zegt dat de computer ons toegang geeft tot een digitale wereld die een radicale breuk vormt met de fysieke werkelijkheid zoals wij die kenden. Maar al voor de digitale revolutie was er een virtueel aspect aan ons leven. Lacan, een filosoof en psychoanalyticus, stelt dat ons leven door het gebruik van taal het reële al ontstijgt. Zodra wij onszelf en de wereld benoemen of symboliseren, ontstaat er een niet-fysiek beeld van de werkelijkheid, een afgeleide. Ook in het verlangen, een centraal begrip bij Lacan, ontstaat er naast de brute, gegeven werkelijkheid, een gedroomde voorstelling.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.