Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2001

Antieke wijsbegeerte in een notendop

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Piet Gerbrandy

De antieke wijsgeren legden de fundamenten waarop de hedendaagse bouwwerken van de logica, kenleer, antropologie, ethiek en politieke filosofie steunen. Maar wie waren die antieke filosofen eigenlijk? Classicus Piet Gerbrandy legt uit: aristocratische optimisten - machtsdenkers die geloofden in de maakbaarheid van een ideale samenleving.
 
Wie met oog voor details om zich heen kijkt, kan gemakkelijk overweldigd worden door een gevoel van machteloosheid: hoe is het mogelijk in deze chaotische baaierd van dingen, gebeurtenissen, verschijnselen en gedachten enige orde aan te brengen? Staan de verschijnselen met elkaar in verband, valt er in de werkelijkheid een verborgen structuur te ontdekken? Alle denkers uit de oudheid hebben geprobeerd de wereld hanteerbaar te maken door haar te vereenvoudigen. De Ionische natuurfilosofen herleidden de verschijnselen tot een oerstof. Het is niet helemaal duidelijk of zij deze oerstof ook nog aanwezig achtten in de materie om ons heen, of dat zij haar uitsluitend als beginpunt en misschien ook als eindpunt beschouwden. Herakleitos zag de structuur van de werkelijkheid belichaamd in het element vuur, Empedokles nam naast vuur nog drie andere elementen aan, de atomisten meenden dat alles in principe viel terug te voeren op ondeelbare deeltjes zonder specifieke eigenschappen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.