Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Saint-Ger­main-des-Prés 50 jaar na dato

De Parijse wijk Saint-Ger­main-des-Prés, melancho­lieke jongeren, jazzmuziek in cafékel­ders, Camus, De Beau­voir en Sar­tre. Het woord existentialisme spreekt tot de ver­beel­ding. Maar nu, ruim 50 jaar later, is daarvan eigen­lijk alleen de zwarte coltrui overge­ble­ven.

'Mijn filosofie is een filosofie van de existentie..., maar wat existentialisme is weet ik niet', zei Sartre nog in augus­tus 1945 op een symposi­um in Brussel. De term was door de Franse pers bedacht en werd te pas en te onpas gebruikt. Twee maanden later, op 29 oktober 1945, gaf Sartre zijn beroemde lezing die hem definitief bekendheid bracht. De lezing kreeg de naam 'L'existentialisme est un humanisme'. Blijkbaar zag Sartre de voordelen in van het modieuze woord existentialisme, al wist hij dan niet wat het betekende.

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken