Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2001

Saint-Ger­main-des-Prés 50 jaar na dato

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De Parijse wijk Saint-Ger­main-des-Prés, melancho­lieke jongeren, jazzmuziek in cafékel­ders, Camus, De Beau­voir en Sar­tre. Het woord existentialisme spreekt tot de ver­beel­ding. Maar nu, ruim 50 jaar later, is daarvan eigen­lijk alleen de zwarte coltrui overge­ble­ven.

'Mijn filosofie is een filosofie van de existentie..., maar wat existentialisme is weet ik niet', zei Sartre nog in augus­tus 1945 op een symposi­um in Brussel. De term was door de Franse pers bedacht en werd te pas en te onpas gebruikt. Twee maanden later, op 29 oktober 1945, gaf Sartre zijn beroemde lezing die hem definitief bekendheid bracht. De lezing kreeg de naam 'L'existentialisme est un humanisme'. Blijkbaar zag Sartre de voordelen in van het modieuze woord existentialisme, al wist hij dan niet wat het betekende.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.