Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2001

'Geen maatschappij kan zonder dwaasheid aangenaam of duurzaam zijn'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Johan Huizinga

In 1924 schreef historicus Johan Huizinga een biogra­fie over Desiderius Erasmus. Het is nog altijd het standaard­werk over de Rotterdammer. Vandaar dat het binnenkort opnieuw wordt uitge­bracht. Dwaasheid? Misschien, maar wat is het leven zonder?

Onder het rijden over de bergpassen van de Alpen was zijn rusteloze geest, nu enkele dagen door geen gezette arbeid geboeid, bezig met alles wat hij in de afgelopen jaren gestu­deerd en gelezen had, met alles wat hij gezien had. Wat een ambitie, wat een zelfbe­drog, wat een hoogmoed en inbeelding, waar de wereld vol van was! Hij dacht aan Thomas More, die hij nu spoedig zou terug­zien, de geestigste en wijste van zijn vrienden, met die naam Moros, Grieks voor dwaas, die zo weinig bij zijn wezen paste. En in het vooruitzicht van de vrolijke scherts die hij zich van het verkeer met More opnieuw beloof­de, rees voor zijn geest dat meesterstuk van humor en wijze ironie, Moriae Enco­mium, de Lof der Zotheid. De wereld als het tafereel der algemene dwaasheid, de dwaasheid als het onmisba­re element, dat leven en samenleving mogelijk maakt, en dit alles in de mond gelegd aan Stultitia, de dwaasheid zelve (waar tegenbeeld van Minerva) die in een lofrede op haar macht en nuttigheid zichzelve prijst. Naar de vorm een 'Declamatio', zoals hij ze wel uit het Grieks van Libanius had vertaald. Naar de geest een herleving van Lucianus, wiens Gallus, door hem drie jaar eerder vertaald, het thema kan hebben gesugge­reerd.

Het moeten onvergelijkelijk heldere momenten geweest zijn in dat schitterende brein. Al de bijzonderheden van klassieke lectuur, die hij het vorige jaar in zijn nieuwe uitgave der Adagia had verwerkt, waren in dat onbegrijpelijk sterke en ruime geheugen nog bij de hand, en nog zoveel daarenboven. Als door een behaaglijk herkauwen van al die wijsheid der Ouden zonderde hij de sappen af voor zijn vertoog.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.