Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2012

Heidegger zegene de greep

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sjoerd de Jong

Aan lef ontbreekt het Henk van der Waal niet, getuige de radicale wijze waarop hij de ‘denkervaring’ van het onbestemde analyseert. Aan originaliteit, consistentie en kennis van de filosofiegeschiedenis helaas wel.

Waar moet de filosofie zich mee bemoeien? Met alles, met het meeste, bijna nergens mee, of met Niets?

Moderne analytische filosofen vinden bijvoorbeeld dat de filosofie moet aansluiten bij de wetenschap, of daar zelfs een verlengstuk van is. Filosofen kunnen vragen over kennis, taal en moraal verhelderen, en soms zelfs beantwoorden, maar hebben niets te zoeken in ‘wat niet gezegd kan worden’. Daar staan andere filosofen tegenover, die menen dat de taak van filosofie nu juist ligt aan – of zelfs voorbij – de grenzen van logica en wetenschap. Ze heeft dan een therapeutische taak, door ons te verlossen van de dwalingen die ons denken beheersen, zoals ‘Zijnsvergetelheid’ (Heidegger) of ‘beheksing door de taal’ (Wittgenstein).

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.