Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2012

Scheiding lichaam en geest

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg


Scheiding lichaam en geest

René Descartes (1596-1650)
Luisteren naar een mooi muziekstuk is meer dan een paar kleuren op een hersenscan.

Wat is het idee?
Geest en lichaam zijn voor Descartes twee verschillende zaken. De mens is niet zijn brein.

Hoe passen we het toe?
Een aanvulling op de ontdekkingen in het hersenonderzoek. Luisteren naar een mooi muziekstuk is meer dan een paar kleuren op een hersenscan.

Vrijwel alles weten neurowetenschappers tegenwoordig te herleiden tot kleurpatronen op een hersenscan. Als we luisteren naar een adembenemend stuk muziek, dan zal deze activiteit ongetwijfeld via een scan zichtbaar zijn in onze de hersenen. Maar zijn wij daarmee ons brein? Het zogenoemde dualisme van de Franse filosoof René Descartes brengt in ieder geval een strikte scheiding aan tussen brein (of lichaam) en geest.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.