Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2012

God is dood

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg


God is dood

Friedrich Nietzsche (1844-1900)
De dood van God betekent niet meer dan de ervaring dat het christelijk geloof ongeloofwaardig geworden is.

Wat is het?
Nietzsche beschrijft hoe het christendom zijn betekenis heeft verloren. Er is geen bovennatuurlijk wezen dat goed en kwaad bepaalt en het leven zin geeft.

Wat doet het?
Een kans om ons leven zelf in te richten – zonder enige verwijzing naar een hiernamaals. Het moet op aarde gebeuren.
 

Dat God dood is kan niemand zijn ontgaan. Friedrich Nietzsche voorspelde dit ruim honderd jaar geleden al en de leegstaande kerken bevestigen zijn gelijk. Inmiddels zijn we alweer een stap verder, zegt Erik Oger, emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gespecialiseerd in het denken van Nietzsche. Kerkgebouwen worden in rap tempo omgebouwd tot boekhandels, discotheken of appartementencomplexen. ‘Het zijn niet eens meer zerken die herinneren aan een gestorven God.'

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.