Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2012

Trias politica

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg


Trias politica

Montesquieu (1669-1755)
Een pleidooi voor de scheiding van de machten over verschillende groepen en personen.

Wat is het?
Zorg voor een scheiding tussen de regering, het parlement en de rechters. Minstens zo belangrijk is een zeker evenwicht tussen de machten.

Wat doet het?
Beschermt de vrijheid van burgers.
 

Waarom weten we dat de regering dubieus handelde toen ze tijdens het uitbreken van de kredietcrisis het parlement buitenspel zette en Fortis overnam? Waarom organiseren we een enquêtecommissie om de gang van zaken te onderzoeken? Omdat we beseffen dat er een gevaar dreigt als de regering – de ‘uitvoerende macht’ –  het parlement – de ‘wetgevende macht’ – buitenspel zet. Namelijk het gevaar van tirannie. Montesquieu spreekt daarom van drie ‘machten’ die in evenwicht dienen te zijn. Hoogleraar rechtsfilosofie Willem Witteveen begeleidde de totstandkoming van de Nederlandse vertaling van De l’esprit des lois (Over de geest van de wetten) (1748), het magnum opus van Montesquieu. Met zulke canonieke denkers is voorzichtigheid geboden, waarschuwt hij. We moeten oppassen dat we hen geen woorden in de mond leggen. De moeilijkheden beginnen al met de term zelf. Nergens verwijst Montesquieu naar de term die wij met hem zijn gaan associëren: de trias politica. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.