Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2012

Ziel = Woede

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Peter Venmans

‘We willen niet alleen dat onze maag gevuld is, we willen ook – en misschien vooral - dat er niet op onze ziel getrapt wordt.’ Peter Venmans over de Occupy-beweging, de indignados en de strijd voor ‘het goede leven’.

Begin jaren negentig ontstond in Spanje het verschijnsel van de botellón, letterlijk ‘grote fles’. Jongeren die naar een fuif of een discotheek gingen, spraken eerst af op een pleintje of in een parkje om alvast ‘in te drinken’. Daartoe brachten ze zelfbereide drank mee of kochten ze literpakken in de goedkopere buurtwinkels. Door sms’jes ging het afspreken heel gemakkelijk; vrienden van vrienden kwamen ook mee en op den duur ontstonden in een mum van tijd bijeenkomsten van honderden, later zelfs duizenden jongeren die midden op straat een spontaan feestje bouwden. De botellones pasten in de hedonistische feestcultuur die zo typerend was voor het Spanje van de eeuwwisseling. Het fenomeen zou ook geëxporteerd worden naar het buitenland, waar het echter al snel een commerciële bedoening werd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.