Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2012

Wittgenstein. De zoektocht naar zuiverheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bert Keizer
filosoof, verpleeghuisarts

Wittgenstein was het ‘meest volmaakte voorbeeld van want we ons gewoonlijk voorstellen bij een genie: hartstochtelijk, diep, intens en dwingend’. Een portret van de Oostenrijkse filosoof, door Bert Keizer.

Er zijn twee historische ontmoetingen waarvan ik altijd weer geniet als iemand  er over schrijft. De eerste is het geleidelijk samenkomen van The Beatles zoals dat zich afspeelde rond 1959 in Liverpool. De tweede is het samenkomen van Bertrand Russell en Ludwig Wittgenstein in 1911 in Cambridge. Russell heeft er prachtig over geschreven in termen die passen bij een verliefdheid, want hij was nog nooit zo dicht bij een betoverende geest geweest. Terugblikkend vond Wittgenstein zelf ook dat zijn geest toen ‘een en al vuur’ was. The Beatles maakten iets wonderbaarlijks in elkaar los. Tussen Russell en Wittgenstein lag dat anders. Het was Russell die in Wittgenstein iets wakker kuste waarvan het onduidelijk is hoe lang het daar al sluimerde. Of sluimeren, het was eerder zo dat hij het had weggehouden onder de druk van zijn vader, die hem de werktuigbouw in dreef. Zonder Russells vrijwel onmiddellijk gegeven aanmoediging, bewondering zelfs, is het maar de vraag wat er van Wittgenstein als filosoof zou zijn geworden. In een nooit eerder vertoonde filosofische pas de deux, waarin de 22-jarige Wittgenstein zijn 40-jarige mentor al snel bij de hand nam, zetten ze samen de eerste stappen in de richting van een filosofische blik op de wereld die naar mijn mening nooit overtroffen is.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.