Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2011

Radicale Verlichting, radicale keuzes

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sjoerd de Jong

Voor de radicale Verlichting of ertegen? Eind achttiende eeuw moest iedereen partij kiezen, stelt Jonathan Israel in deel drie van zijn ambitieuze studie. En we staan nog altijd voor dezelfde keuze.

Hoeveel Verlichting kan een mens verdragen? Niet veel meer, waarschijnlijk, dan de drie omvangrijke delen die Jonathan Israel erover heeft gepubliceerd. In het onlangs verschenen derde deel, Democratic Enlightenment, trekt de Britse historicus de geschiedenis die hij begon met Spinoza door van 1750 naar 1790, de tijd van de revoluties in koloniaal Amerika en absolutistisch Frankrijk.
Ook hier komt hij weer met opmerkelijke, soms controversiële inzichten. De Amerikaanse Revolutie was bijvoorbeeld in de ogen van ‘radicale Verlichters’ helemaal geen democratische omwenteling. Ze ging gepaard met oorlog, de slavernij bleef bestaan, en de staat nam niet de rol op zich van pleitbezorger van het algemeen welzijn.
Ook degradeert Israel klassieke boegbeelden van de Verlichting nog verder. Locke, Hume en Kant waren gematigde denkers die de boel alleen maar ophielden. Vooral Hume krijgt ervan langs, wegens zijn conservatieve morele en sociale filosofie. Hij verdedigde zelfs de traditionele press gang, stelt Israel met onverholen afkeer vast: met geweld matrozen ronselen voor de Britse marine.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.