Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2011

Het onbewuste aan de macht

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten van Buuren

Freud wilde het onbewuste nog onderwerpen. De surrealisten probeerden het juist te bevrijden en tot spreken te brengen - in gedichten, schilderijen en vooral ook in het leven.

Freuds mening over het onbewuste stond lijnrecht tegenover die van de surrealisten. Freud meende dat het onbewuste een bron was van allerlei psychische afwijkingen. Naar zijn idee was het onbewuste een soort doos van Pandora. De surrealisten meenden dat het onbewuste juist een bron van inspiratie was – voor poëzie, voor schilderijen en vooral ook voor het leven. Hun voorman André Breton noemde het ‘de schatkamer van de geest’ en wilde het juist bevrijden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.