Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2011

Leven zonder schuld en verantwoordelijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maarten Meester

Stel dat je geen vrije wil hebt, ben je dan ook nergens verantwoordelijk voor? Filosoof Jan Verplaetse vindt van wel en hield dat voor aan zijn vrouw. ‘Dat pakte ik toen verkeerd aan’, zegt Verplaetse nu.

Welkom bij de filosoof thuis. Zijn partner komt net binnen. Zij heeft ruzie met een collega gehad en wil even lekker stoom afblazen. Maar Jan Verplaetse zelf is na lang delibereren tot de slotsom gekomen dat de vrije wil niet bestaat en dat daarmee verantwoordelijkheid en schuld onhoudbare concepten zijn. Hij vertelt zijn partner dan ook dat ze haar collega niets kan en mag verwijten. Zij eist echter concrete solidariteit. Houdt hij wel van haar, dat hij zo reageert? Wat bindt hen eigenlijk nog, als ze zo verschillend met de situatie omgaan? Uiteindelijk maakt zijn filosofische positie bijna een eind aan hun relatie.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.