Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2011

Hondsbrutale filosofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Pieter Hoexum

Er zit wel degelijk systeem in de waanzin van de cynische filosofen, blijkt uit een bloemlezing van hun teksten. Schofferen dient een hoger doel.

Na de publicatie van Peter Sloterdijks opzienbarende Kritiek der cynische rede (1983) kwam er opeens weer belangstelling voor de cynici. Al ging Sloterdijk zeer eigenzinnig en brutaal om met hun gedachtegoed, hij wekte wel nieuwsgierigheid naar wat het cynisme nu precies had ingehouden. In 1997 verzamelde Georg Luck met Duitse ernst en degelijkheid alle snippers met teksten over deze denkrichting. Het werk waarin hij het cynisme bijzonder overzichtelijk presenteert, is nu in het Nederlands vertaald als De wijsheid van de honden. Het is fraai uitgegeven – paradoxaal genoeg niet echt in de geest van de cynici. Maar zeer welkom, want het boek biedt een verhelderend zicht op een belangwekkende filosofische school, die niet alleen hondsbrutaal was, maar ook hondstrouw – aan de nagedachtenis van Socrates dan.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.