Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2010

Was Arendt zelf het kwaad?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sebastien Valkenberg

Hannah Arendt was op z’n best een crypto-antisemiet, betoogt de Amerikaanse historicus Bernard Wasserstein. Twee filosofen geven hem weerwoord.

Wie op 3 december 2008 aanwezig was bij de Hannah Arendt-lezing, had zomaar kunnen denken dat hij in een tijdmachine was gestapt en in 1963 was beland. In dat jaar verscheen Arendts Eichmann in Jeruzalem, met daarin de these over de banaliteit van het kwaad, die aanleiding zou geven tot menige controverse. Een vergelijkbare uitwerking had Hannah Arendt bijna vijftig jaar na dato, toen de Amerikaanse historicus Bernard Wasserstein in Nijmegen de naar de filosofe vernoemde lezing mocht uitspreken.
Voor wie zijn bezwaren nog eens wil nalezen, is er nu Hannah Arendt en de geschiedschrijving, een boekje dat zich het best laat lezen als een schandaalkroniek. Eerst staat de lezing van Wasserstein afgedrukt, waarna de filosofen Dirk De Schutter en Remi Peeters een uitvoerige reactie geven. Of liever gezegd: een rehabilitatie. Want het betoog van Wasserstein heeft de nalatenschap van Arendt flink beschadigd.

Pijnlijke onwetendheid, verwijt hij haar, evenals provocaties. Als Arendt geen antisemiet was, dan tenminste een crypto-antisemiet. Deze diskwalificaties zijn maar het topje van de ijsberg; Wassersteins opsomming is veel langer. In de kern komt zijn kritiek erop neer dat Arendts kwaliteiten als historica bijzonder twijfelachtig zijn, en haar boeken onevenwichtig.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.