Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2010

Hersenonderzoek en de mythe van het zelf

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marjan Slob

Zelfverklaard ‘psychonaut’ Thomas Metzinger wil op grond van recent hersenonderzoek en nieuw mensbeeld scheppen.

Stel, je krijgt een boek over hersenonderzoek in handen van iemand die zichzelf een ‘onverschrokken filosofisch psychonaut’ noemt. De inhoudsopgave stelt hoofdstukken in het vooruitzicht over lucide dromen, buitenlichamelijke ervaringen en lijdende machines. De kans is groot dat je dan denkt: ‘Wat een weirdo, ik ga mijn tijd anders besteden.’ Dat zou in dit geval heel zonde zijn, want De egotunnel van Thomas Metzinger is een geweldig, pittig, nuchter boek, dat wat mij betreft precies het juiste niveau van abstractie kiest en daardoor een filosofische diepte bereikt die ik in andere populariserende boeken over de hersenen vaak node mis. Metzinger stort geen bak met leuke weetjes over je uit, maar wil een heus nieuw mensbeeld schetsen. Tegelijkertijd kun je erop vertrouwen dat zijn filosofische speculaties zijn afgestemd op de laatste resultaten van het hedendaagse hersenonderzoek.

Metzinger heeft dan ook goede papieren. Hij is hoogleraar filosofie aan de universiteit van Mainz, beweegt zich al jaren in een internationaal gezelschap van neurologen en cognitiewetenschappers en schreef tal van wetenschappelijke boeken en artikelen over bewustzijn en subjectiviteit. Als filosoof stelt hij er eer in dat zijn mensbeeld verenigbaar is met de feiten die hersenwetenschappers aan het licht brengen. Je hebt immers niets aan een filosofisch overtuigende theorie die niet ook neurologisch overtuigend is, zo zegt hij droog.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.