Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2009

Geldenquête 2009

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Nederlanders hebben weinig vertrouwen in geld, blijkt uit een representatief onderzoek uitgevoerd in opdracht van Filosofie Magazine. Maar liefst 65 procent van de Nederlanders vindt dat geld leidt tot corruptie, en 46 procent meent dat geld onaardig maakt. 40 procent stelt dat je maar beter geen geld aan vrienden kunt uitlenen.


Het onderzoek is gehouden onder 530 Nederlanders en uitgevoerd door Van Eunen Marketing. Daarnaast vulden 1100 mensen de enquête in op de website van Filosofie Magazine en in het blad. De belangrijkste uitslagen, reacties van deskundigen en duiding staan deze maand in Filosofie Magazine. 

FM hield het onderzoek mede om te kijken welke invloed de kredietcrisis heeft op de rol die geld speelt in het leven en in de samenleving. Het negatieve oordeel over geld blijkt samen te gaan met hooguit een lauwe belangstelling voor die crisis.

Zo maakt slechts 13 procent zich vanwege de kredietcrisis zorgen over de toekomst. 65 procent vindt sowieso dat er in de media te veel wordt gesproken over geld en de economie. Wél onderschrijft maar liefst 86 procent de stelling dat de kredietcrisis aantoont dat de overheid de markt niet zo maar zijn gang mag laten gaan, en vindt ruim tweederde dat Paul Witteman niet twee maal de Balkenende-norm mag verdienen. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt de inkomensverschillen in het land te groot.

FM vroeg aan zes deskundigen om een toelichting te geven op de uitkomsten van de enquête. Zo reageert socioloog Ruut Veenhoven op de stelling dat geld niet gelukkig maakt – die door tweederde van de Nederlanders wordt onderschreven.

Belangrijker dan geld, aldus Veenhoven, is status. ‘Uit onderzoek blijkt dat het geluksgevoel dat over iemand heen komt als die de loterij wint binnen een jaar weer weg is. Wie hard gewerkt heeft krijgt erkenning, en dat maakt hem voor langere tijd gelukkig.’

Filosoof en econoom Liesbeth Noordegraaf-Eelens vindt dat we de laatste jaren collectief verblind raakten door de welvaart die het financiële systeem ons bracht. Het zal volgens haar niet meevallen het roer om te gooien: ‘Als individu ben je nu eenmaal gedwongen het spel mee te spelen zolang er geen alternatief is.’

Toch stelt FM dat een nieuwe omgang met geld kan worden gevonden. Geld hoeft niet te leiden tot hebzucht en corruptie maar kan ook bijdragen aan een betere wereld, mits we gul zijn, en bijvoorbeeld bereid zijn na te denken over de producten die we kopen.

De Australische filosoof Peter Singer roept op om meer te geven aan goede doelen. Inderdaad, blijkt uit de enquête, zijn Nederlanders geen gulle gevers. Tweederde zegt niet meer dan 100 euro per jaar te geven.

De volledige uitslagen van de representatieve enquête en die onder lezers van Filosofie Magazine kunt u hieronder als pdf-bestand downloaden. (Klik op de link en kies voor de optie 'Opslaan').

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.