Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2009

Charles Taylor: 'Is dit alles wat er is?'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Annette van der Elst

Je leven gaat goed. Maar toch, er ontbreekt iets. Een gesprek met de Canadese filosoof Charles Taylor over het diepmenselijke verlangen naar spiritualiteit.

Je hebt alles waar je de afgelopen jaren naar hebt gestreefd – een kind, een partner, een huis, een auto en een goede baan – en toch knaagt er iets. Is dit alles? Een midlifecrisis of een identiteitscrisis? Nee, zegt de Canadese filosoof Charles Taylor. Die twijfels zijn een manifestatie van een normaal menselijk verlangen naar iets wat ons alledaagse leven overstijgt.

Die zogenoemde identiteitscrisis is volgens hem niet een euvel van een enkel individu. Het is de moderne mens die in een fundamentele crisis verkeert. Volgens Taylor is dat het gevolg van ons moderne mensbeeld: we vatten mensen op als wezens die genoeg hebben aan een dak boven hun hoofd, voldoende eten, ‘goed functioneren op je werk’, en een ‘goede relatie’. We zijn volgens dat mensbeeld ‘calculerende wezens’ die er alles aan doen om op die gebieden een beter leven te leiden. Dat idee van de mens is terug te vinden in de huidige wetenschap (ook de menswetenschappen), de politiek en de zorg voor psychische gezondheid. Binnen deze visie is de mens een wezen dat door psychotherapie, door gesprekken over zichzelf, ernaar streeft beter te scoren op zaken als tevredenheid over relatie en werk. Daarom heeft Taylor het ook wel over de ‘therapeutische revolutie’.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.