Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2009

Zijn we toch meer dan onze hersenen?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Brandsma

Wat wij de menselijke geest noemen, bestaat slechts uit materiële processen, zo leert modern hersenonderzoek. Arie Bos, genomineerd voor de Eurekaprijs, vindt in diezelfde wetenschap juist het bewijs voor het bestaan van een onstoffelijke geest.

Hij zit al 33 jaar in het vak. Arie Bos is huisarts, gevestigd in een statig pand aan de drukke Amsterdamse Weteringschans. En het is precies daar dat hij de praktijkervaring heeft opgedaan die hem voor grote filosofische vraagstukken stelt. Vragen die zich de afgelopen jaren hebben toegespitst op wat ook wel het vakgebied van the philosophy of mind – ‘de filosofie van de geest’ – wordt genoemd. Bos geeft daar ook les over: hij doceert wetenschapsfilosofie aan medisch studenten aan het Utrechts Medisch Centrum, en hij leidt huisartsen op aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De huisartsenpraktijk is bij uitstek de arena waar mensen steeds opnieuw worstelen met wat zo nuchter het lichaam-geestprobleem heet. Hoe hangen geest en lichaam samen? Hoe verklaar je dat patiënten zich in de spreekkamer melden die ‘ziek zijn van verdriet’? Wat is eigenlijk ziekte? Is iemand depressief vanwege een tekort aan een chemisch stofje, of krijgt hij dat tekort dankzij een depressie? Maakt dat wat uit? Zijn wij een optelsom van complexe chemische reacties? Maar wat is in dat geval dan nog het ‘ik’ van de patiënt? Wijzen placebo’s – je geeft iemand met een pil het ‘idee’ te zullen genezen – op een onbekende werking van de geest? Kunnen gedachten het lichaam beheersen en besturen? De lijst vragen is eindeloos. Samenvattend: hoe werken geest en materie op elkaar in?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.