Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2009

Religie als inspiratiebron voor verzet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Meerten ter Borg en Jan Willem van Henten

Religie leidt tot onderdrukking, zo wil het ene cliché. En volgens die andere gemeenplaats is religie het ideale middel om het individu te bevrijden. Maar wat betekenen deze woorden in de praktijk?

‘Ik heb de pest aan godsdiensten, ze zijn op z’n gunstigst tijdverspilling, en meestal bron van dood en verderf. Als je oorlog wilt, hoef je alleen maar gelovigen te mobiliseren’, zegt de bekende essayist Rudy Kousbroek in een interview in NRC Handelsblad. Is dat nou zo? Dat Kousbroek een hekel heeft aan religie, daaraan hoeven we niet te twijfelen. Maar het standpunt zelf: is religie een uitermate belangrijke bron van veel kwaad en geweld? Volgens veel gelovigen is eerder het tegendeel het geval en is religie, of op z’n minst sommige religies, of de enige ware religie, een bron van alles wat goed is in deze wereld. Beide standpunten zijn te beschouwen als uitersten in de controverse over religie die momenteel woedt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.