Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2009

‘Dit is het!’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Elke van Riel

Hoe wil ik leven? Aan de basis van een goed leven – en ook van een soepele organisatie – ligt een idee. Organisatiefilosoof Jos Kessels over goede ideeën: wat zijn het, hoe spoor je ze op en hoe herken je ze?

‘Je moet voor jezelf een idee hebben: waar gaat mijn leven over, wat heb ik te doen, hoe wil ik samenleven?’ zegt filosoof Jos Kessels. ‘Je hebt een beeld nodig van wat je wilt en waarom dat de moeite waard is. Zonder zo’n idee kom je je bed niet uit. Het geeft richting en inspireert.’ Je hoeft niet te gaan zitten wachten tot zulke ideeën je spontaan invallen, maar kunt er gericht naar zoeken. Hoe die zoektocht verloopt, beschrijft Kessels stap voor stap in zijn half april verschenen boek De jacht op een idee. Het gaat daarbij niet om leuke invallen (‘een idee’), maar om ideeën die inzicht, betekenis en samenhang bieden: dé idee van een persoon of organisatie. Zo’n idee brengt het meest wezenlijke van iemand of een groep onder woorden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.