Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2008

Meer bereiken door minder te willen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Gezonder worden, slanker, stoppen met roken – goede voornemens, maar hoe zorg je dat het daar niet bij blijft? De kern: om meer te bereiken moet je minder willen.

De homo adidas is een wat oudere en weinig sportieve man. Maar hij heeft goede voornemens: hij wil gezonder leven, fitter en slanker worden. Dus begint hij met joggen, volgens een ambitieus loopschema dat voor een beginner op leeftijd eigenlijk te hoog gegrepen is. Met een flinke dosis goede wil gaat hij enthousiast van start. En dus, zo schrijft bioloog Midas Dekkers in het boek Lichamelijke oefening, word je als argeloze wandelaar in het park ‘in een flits van foute kleuren omvergelopen door de lelijkheid in mensengedaante, puffend als een lekke band, de blik dof als een beslagen bril. Homo Adidas. Een gekraak van takken, een vette hijg in je oor en daar hobbezakt hij alweer verder. Laatst weer. Verbijsterd keek ik hem na. Op de rug van zijn trainingspak stond zijn artikel des geloofs: survival of the fittest.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.