Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2008

Zoeken naar het juiste ritme in de 24-uurs-economie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marli Huijer
Hoogleraar publieksfilosofie, schrijver

De winkel is altijd open en werk beperkt zich niet langer van negen tot vijf. Collectieve ritmes zijn verleden tijd; ieder deelt z’n eigen tijd in. Maar wanneer neem je rust? Over het belang van een natuurlijke en gedeelde tijdsindeling.

Hoe vaak zeggen we niet dat we niet aan dingen toekomen omdat we te weinig tijd hebben? Een sabbatical, onbetaald verlof, ontslag of pensioen lijkt dan uitkomst te bieden. We kijken reikhalzend uit naar het moment waarop er alle tijd zal zijn om die dingen te doen die we altijd al hadden willen doen. Maar als het moment daar is, ontbreekt de motivatie of inspiratie, en komt er van de lang gekoesterde wens niets terecht.
Een bekend voorbeeld, in vele varianten verteld, is het verhaal van de man die in een zomervakantie een roman schrijft. Tot zijn verrassing wordt die een bestseller. Hij besluit daarop ontslag te nemen, zodat hij een oude droom kan realiseren: hij wordt fulltime schrijver. Dag in dag uit zit hij achter zijn bureau, klaar om te schrijven. Maar er gebeurt niets. Alle tijd ten spijt krijgt hij geen letter op papier.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.